Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Piet Wacki
Ploenstraat 6
6921 PM DUIVEN

Openingstijden

Ma: 13.00- 18.00 uur
Di: 09.00- 18.00 uur
Wo: 09.00- 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

5 december 09.00-17.00, 24 december 09.00-17.00 , 25 december 1ste kerstdag gesloten, 26 december 2de kerstdag gesloten, 1 januari nieuwjaarsdag gesloten

Piet Wacki úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Nieuwe vs oude wijnwereld

Nieuwe vs oude wijnwereld

kurken.jpgEuropa produceert de meeste wijn ter wereld. Landen als Italië, Spanje en Frankrijk staan in de top 15 van grootste wijnproducerende landen ter wereld. In deze lijst staan veel landen uit de oude wijnwereld. Nieuwe ‘wijnwereld’ landen zijn alle wijnproducerende landen buiten Europa. Landen zoals de Verenigde staten, Argentinië, Chili, Australië en Zuid-Afrika zijn hiervan de grootste wijnproducenten. De grootste verschillen tussen nieuwe en oude wijnwereld landen zijn het klimaat, de wijze van aanplanting, tradities, regels en wetten omtrent de productie. Ook zijn de producenten in de oude wijnwereld landen vaak kleine familiebedrijven, terwijl in de nieuwe wijnwereld landen vaak grote, zelfs beursgenoteerde wijnbedrijven de norm zijn. Wat maakt nou precies het verschil en kunt u dit ook proeven? úw topSlijter heeft de verschillen op een rijtje gezet.

Tip: Oude vs nieuwe wijnwereld wijnen is een prima thema voor een wijnproeverij!

Hoe nieuw is die nieuwe wijnwereld?

landschap.jpgIn Europa, de oude wijnwereld, verbouwden de Romeinen al eeuwen voor Christus druiven om hier wijn van te maken. Buiten Europa werden ook wel druiven geteeld, echter deze waren om op te eten. In 1656 plantte de Nederlandse arts Jan van Riebeeck een aantal druivenstokken in zijn tuin in Zuid-Afrika, waar een aantal jaren later de eerste wijn buiten Europa van werd gemaakt. Al snel volgden er veel meer landen waar men op grote schaal druiven ging aanplanten om er vervolgens wijn van te produceren. Echt nieuw is deze wijnwereld dus niet. De termen “Nieuwe wijnwereld” en “Oude wijnwereld” worden vaak gebruikt om een bepaalde stijl en smaak aan te duiden.

Verschil in focus

De manier waarop wijn wordt geproduceerd verschilt enorm. Zo ligt in de oude wijnwereld de focus op het terroir, cultuur en herkomst van de druivensoort. Per streek groeien specifieke druivensoorten die er al eeuwenlang groeien en er is ook wettelijk vastgelegd welke druivensoorten in een bepaalde wijn mogen zitten. Volgens eeuwenoude tradities wordt vervolgens gesnoeid, geoogst, geperst, gegist en gebotteld.
In de nieuwe wijnwereld landen ligt de focus op de smaak, het rendement en de behoefte van de consument. Er wordt veel mechanisch gesnoeid en geoogst.

Regels en wetten

Flessen.jpgDe regelgeving betreffende het produceren van wijn in de oude wijnwereld landen is behoorlijk streng. De meeste regels en wetten bestaan al eeuwenlang en ruimte voor verandering is er niet. Een aantal voorbeelden zijn de AOC in Frankrijk, DOCG in Italië en DO in Spanje. Hierin staat voorgeschreven welke druivenrassen, dichtheid van aanplant en welke productiemethoden gebruikt moeten worden. Bovendien wordt er ook onderscheid gemaakt tussen de verschillende kwaliteitsklassen. De voordelen hiervan zijn dat deze wijnen over het algemeen meer structuur en nuances hebben. Iedere wijngaard heeft zijn eigen karaktereigenschappen die u kunt proeven in de wijn, waardoor unieke wijnen ontstaan. Nadeel is dat de wijn ieder jaar anders van smaak is. In de nieuwe wijnwereld landen zijn de regels een stuk soepeler, waardoor er ruimte is voor experimenteren en innovatieve ideeën. Het voordeel hiervan is dat de productie helemaal wordt afgestemd op het klimaat, terroir, ed. waardoor het beste resultaat en hoogste rendement gehaald kan worden. Ook kan er ingespeeld worden op de behoefte van de consument. Op het etiket van de wijnen uit de nieuwe wijnwereld staat de druivensoort vermeld waardoor de consument precies weet wat hij kan verwachten. Het nadeel kan zijn dat de wijnen wat simpeler van smaak zijn, hoewel dit de laatste jaren sterk verbeterd is. De afgelopen jaren hebben wijn producenten uit zowel de nieuwe als de oude wijnwereld erg veel van elkaar geleerd.

Smaken verschillen

mensendrinkenwijn.jpgDoordat er in de nieuwe wijnwereld landen over het algemeen sprake is van een ander klimaat dan in de oude wijnwereld landen, is er ook een duidelijk verschil in smaak waar te nemen. In de Europese landen is het klimaat meestal koel tot gematigd, waardoor de zuurtegraad wat hoger ligt. De fruittonen zijn subtiel en de invloeden van houtrijping komen vaak naar voren. Wijn die is geproduceerd in de oude wijnwereld landen, kunt u over het algemeen langer bewaren, waarvan sommigen zelfs pas na jaren optimaal op smaak zijn. Deze wijnen zijn vaak goed te combineren bij specifieke gerechten. Het klimaat van de nieuwe wijnwereld landen is meestal gemiddeld tot warm, waardoor tonen van fruit sterk naar voren komen. Dit geeft volle en soepele wijnen. De zuurtegraad is meestal iets lager en deze wijnen kunnen minder lang bewaard worden. Ongecompliceerde, direct drinkbare wijnen. Echte dorstlessers.

Wijntips uit de oude wijnwereld

L'origine du Sud – Frankrijk
De uitdrukking ‘zo oud als de weg naar Rome’ geeft uitstekend weer hoe lang de druivenstokken al in het Franse zuiden staan. De Romeinen plantten op hun veldtochten wijngaarden in de bezette gebieden om hun legers van wijn te voorzien. De druivenstokken worden niet in keurige rijtjes gepoot maar groeien als struik in de vorm van een open paraplu. Deze traditionele plantgroei noemt men ‘gobelet’ (in de nieuwe wereld ook wel bekend als ‘bush vine’). Het blad dekt de druiven af. Dat heeft een groot voordeel, want door de droge en hete omstandigheden houdt dat het vocht langer vast. De zon weerkaatst via de stenige bodem op de druiven, waardoor de druiven toch goed kunnen rijpen. Deze traditionele wijnstokgroei is origineel voor het zuiden van Frankrijk en wordt nog steeds gebruikt. De opbrengst van gobelet-struiken is niet erg hoog. Maar door de lage opbrengsten krijgen we wel betere en geconcentreerde wijnen. De wijnen van L’origine du Sud zijn een eerbetoon aan deze oude snoeiwijze.

-> klik hier voor ons assortiment

Montecillo – Rioja, Spanje
De Bodegas Montecillo is gesitueerd in de wereldberoemde Denominación de Origen Calificada, Rioja. De Bodegas is eigendom van de familie Osborne en bestaat al sinds 1870 en is daarmee één van de oudste Spaanse wijnbedrijven en het op één na oudste wijnbedrijf in de Rioja Alta. Al bijna 150 jaar is Bodegas Montecillo een familiebedrijf waar de traditie en de liefde voor wijn maken, de basis vormen voor het succes en vakmanschap van het wijnbedrijf. De wijn kan worden omschreven als een schoolvoorbeeld van de oude Rioja stijl. De letterlijke vertaling van Montecillo is "kleine heuvel", wat een eerbetoon is aan de eerste terroirs van Montecillo die tot op de dag van vandaag op kleine zonnige heuvels liggen in de Rioja Alta.

-> klik hier voor ons assortiment

Parthenium - Italië
De naam Pellegrino is een begrip in de wijnwereld van Sicilië. Het familiebedrijf werd in 1880 in Marsala opgericht door Paolo Pellegrino. Inmiddels is Pellegrino uitgegroeid tot een bedrijf van formaat met in totaal 400 hectare wijngaard in eigen bezit, verdeeld over de beste delen van het eiland, met name in het westelijk deel. Ruim 60 procent is bestemd voor de binnenlandse consumptie, de rest gaat naar het buitenland. Reeds in de Romeinse tijd was Sicilië een belangrijke wijnproducent. Zuid-Italië werd toen ‘Oenotria’ (wijnland) genoemd. Het hart van Carlo Pellegrino klopt in de historische wijnkelders van het oude stadje Marsala. Twee succesvolle combinaties van druivensoorten zijn de Grillo-Pinot Grigio en de Nero d’Avola-Shiraz. úw topSlijter selecteerde deze blends die onder de naam Parthenium op de markt worden gebracht.

-> klik hier voor ons assortiment

Wijntips uit de nieuwe wijnwereld

Primera Piedra wijnen - Chili
Chili is een land met adembenemende landschappen, een vriendelijke bevolking en heerlijke wijnen. Ingeklemd tussen Andes, woestijn en Stille Oceaan profiteert het land van een uniek wijnklimaat met mediterrane trekken. Door de bijzondere ligging is de kans op schade door insecten of schimmels klein. Met andere woorden, Chili is een echt wijnparadijs. De eerste Chileense wijnexport naar Nederland dateert van 1966. Sindsdien is het aandeel Chileense wijn in ons land spectaculair gegroeid.

-> klik hier voor ons assortiment

Strelitzia wijnen - Western Cape, Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is uniek wat betreft het feit dat het exact kan aangeven wanneer ’s lands wijnbouw begon: op 2 februari 1659. De eerste gouverneur van de Kaap, Jan van Riebeeck, schreef destijds in zijn dagboek: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst”.
De wijnbouw in Zuid-Afrika is hoofdzakelijk geconcentreerd in het uiterste zuidwesten van het land, in de westelijke Kaapprovincie (Western Cape). Het is een heel gevarieerde regio met wijngebieden die bijna allemaal binnen twee à drie uur rijden vanaf de kust liggen en optimaal profiteren van het overwegend mediterrane klimaat dat zo gunstig is voor druiventeelt.

-> klik hier voor ons assortiment

Phebus wijnen - Patagonia / Mendoza, Argentinië
De druiven voor de wijnen die Phebus produceert, komen uit de beste gebieden in Mendoza en Patagonia (Alto Valle de Río Negro). Daar zijn de omstandigheden ideaal voor de malbec en andere druivensoorten. Deze gebieden representeren het beste van het Argentijnse terroir.
De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren ‘90 in Argentinië; op zoek naar mogelijkheden om te investeren in wijngaarden. Onder de indruk van het potentieel en de kwaliteit van de Malbec druif besloot hij in 1992 tot het bouwen van zijn eerste wijnhuis: Fabre Montmayou. Vanwege de indruk die de Malbec druif bij hem had achtergelaten, werd hij een van de eerste pioniers op het gebied van Argentijnse wijn gemaakt van één druivensoort.

-> klik hiervoor ons assortiment

kurkdoppen.jpgHoudt u van tradities en complexe smaken, dan passen de oude wijnwereld wijnen het beste bij u, maar laat u ook eens verrassen door de wijnen uit de nieuwe wijnwereld. Van beide werelden zijn uitstekende kwaliteitswijnen te vinden in het assortiment van
úw topSlijter.